MAI RAPID DECAT GLONTUL - VITEZA 1600 km/h

Trei ani de proiectari au luat sfarsit, incepe construirea vehiculului, care va dobori recordul mondial. Va fi condus de Andy Green, actualmente cel mai rapid pamantean.

Acum ceva timp a aparut in presa londoneza un anunt publicat de Richard Noble, in cautarea voluntarilor pentru degajarea unui lac urias secat in sudul Africii, unde va avea loc incercarea de doborarea recordului mondial. ,,Se va muncii fara salariu, beneficiati de caldura si peisaj extraordinar la indepartatul Hakskeen Pan. Posibil sa fiti atacati de scorpioni. Voluntari trebuie sa se descurce cu un nivel de trai modest. ,,
Din continuarea anuntului reiese faptul ca se considera drept recompensa a se inspira, pentru viitori ingineri in domeniu si faptul ca se permite participarea la asemenea eveniment deosebit.

Richard Noble a fost la inceputul anilor 80 cel mai rapid pamantean. Cu Thrust2 a atins viteza de 1019 km/h.
Recordul a doborat abia in 1997 de Andy Green. Azi, fascinat de viteza, la varsta de 64 de ani construieste un nou vehicul pentru Andy Green.

In luna ianuarie sa dat unda verde construirii unei masinarii care sa atinga viteza de 1000 de mile, adica peste 1600 km/h.
In februarie a fost prezentat un model in marime naturala. Primele testari se vor efectua anul acesta. Atacarea recordului este planificata de Richard Noble si Andy Green pentru 2012.

Bloodhound SSC, denumirea noului vehicul, va fii propulsat de motor cu reactie Eurojet EJ200 din avionul Eurofighter-Typhoon impreuna cu un motor folosit pentru rachete. Impreuna aceasta combinatie va dezvolta o putere de 200kN, egala cu cea a unui motor de Concord, Olympus593. In locul pompei de combustibil se va folosii un motor Cosworth de 700 CP din Formula 1.
Greutatea lui Bloodhoud este de doar 6 tone, mult mai putin fata de un Concord.

Pentru recordul de viteza a fost ales un lac secat din Africa de Sud, unde de acum a inceput cu 300 de localnici, degajarea unui tronson de 20 km lungime si 1,5 km latime. O suprafata egala cu 4800 de terenuri de fotbal va fii curatita de toate obiectele care ar putea sa avarieze vehiculul la o viteza foarte mare.

Bloodhoud va avea discuri speciale din amestec de aluminiu, fara cauciucuri, cele din urma nefacand fata la asemenea viteze.

Pentru doborarea recordului mondial trebuie ca Bloodhoud sa depaseasca viteza minima de 1228 km/h,
cel inregistrat in 1997 de Andy Green. Ca sa fie recordul valabil este necesara efectuarea a doua probe in ambele sensuri de mers in decurs de o ora. De mentionat ca este destul de complicat ca intr-o ora sa pregatesti masina pentru o noua proba. Viteza finala se stabileste din media vitezelor celor doua probe, conform metodologiei de validare a recordului.



Fostul pilot RAF este sprijinit de Guvernul Marii Britanii, care participa la proiect prin donarea a doua motoare Typhoon. Pe noul vehicul apare cunoscuta sigla a aviatiei britanice Royal Air Force.

Niciun comentariu: